Американският ядрен самолетоносач Джордж Буш хвърли котва в пристанището на Сплит,

...
Американският ядрен самолетоносач Джордж Буш хвърли котва в пристанището на Сплит,
Коментари Харесай

US-ядреният самолетоносач "Джордж Буш" хвърли котва в Хърватия

Американският нуклеарен самолетоносач " Джордж Буш " хвърли котва в пристанището на Сплит, заяви организация Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е най-новият американски самолетоносач и един от най-големите военни кораби в света. В края на октомври хърватското държавно управление даде утвърждение за влизането му в пристанище Сплит.

Той се съпровожда от група кораби, която включва ракетния крайцер USS Leyte Gulf, четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black, както и атомна подводница, носеща крилати ракети  " Томахоук ".

Самолетоносачът е от клас Нимиц, дълъг е 333 метра и с водоизместимост над 100 000 тона. Максималната му скорост надвишава 30 възела и се задвижва от два нуклеарни реактора. Може да плава повече от 20 години без презареждане. Капацитетът на кораба е 3532 членове на екипажа и може да носи 90 самолета и хеликоптера. Корабът е издигнат през 2009 година, а цената му е 6,2 млрд.долара.

В края на октомври самолетоносачът " Джордж Буш " участваше в огромното военно обучение на НАТО " Удар на Нептун 2022 " в региона на Средиземно море.

Учението включваше над 80 самолета, 14 кораба и към 6000 души от 24 съдружници и сътрудници на НАТО, в това число Финландия и Швеция.

Ударна група на Съединени американски щати, водена от новия нуклеарен самолетоносач USS " Джералд Форд ", също е на път към Европа. Очаква се да дойде там в средата на ноември, оповестяват международните организации.

Освен това във военноморската база Портсмут в Южна Англия ще дебаркира самолетоносач на Военноморски сили на Съединени американски щати с около 90 самолета и хеликоптера, включително изтребители- бомбардировачи от пето поколение F-35C. По време на пътуването и него го съпровождат ракетен крайцер, разрушители и атомна подводница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР